MIC DICTIONAR MEDICAL ORTOPEDIC

2016-05-11 11:48:07
Ori de cate ori nu intelegeti un termen medical sau vreti sa aflati ce inseamna o anumita afectiune ortopedica, consultati dictionarul nostru medical si descoperiti explicatii.

Abductie - miscare de indepartare a unuimembru de linia mediana a corpului.

Adductie - miscare de apropiere a unui membrude axul median al corpului.

Antebrat - regiune a membrului superiorcuprinsa intre cot si pumn.

Articulatie - formatiune anatomica formata dinextremitatile a doua sau mai multe oase si din alte structuri specifice, carepermite mobilizarea oaselor intre ele.

Artrita - inflamatie a unei articulatii;deteriorarea treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii careincepe sa se uzeze.

Artroza - deteriorarea treptata acartilajului care acopera osul unei articulatii care incepe sa se uzeze.Artroza reprezintă cea mai frecventă afecțiune a articulațiilor și cauzaprincipală a handicapului la persoanele în vârstă.

Bazin - parte a scheletului omenesc situatala baza trunchiului formata din oasele iliace, care sustine coloana vertebrala.

Brat - regiune a membrului superiorcuprinsa intre umar si cot.

Calcaneu - os al tarsului situat la parteainferioara si posterioara a piciorului.

Capfemural - reprezintaepifiza proximala a femurului si este de forma unei sfere.

Cartilaj - tesut conjunctiv elastic sirezistent, care se gaseste la articulatiile oaselor.

Cifoza – este o deviatie  a coloanei vertebrale, in sagital(antero-posterior), prin exagerarea curburilor normale ale acesteia, cuconvexitatea curburii orientata posterior. Exista insa, cazuri rare, atipice,cand coloana se incurbeaza invers (cifoza cervicala, lordoza dorsala sau cifozalombara).

Clavicula - os lung in forma de S alungit,situat la nivelul umarului.

Coapsa- segment alpiciorului cuprins intre sold si genunchi.

Congenital - malformatie prezenta la nastere.

Consultatie - examinare a unui pacient de catremedic pentru stabilirea diagnosticului si indicarea tratamentului.

Contuzie - traumatism provocat prin lovire cuun obiect dur, care consta in strivirea tesuturilor profunde, fara rupereategumentului.

Coxalgie - durere a soldului cauzata deinflamatia osului coxal.

Cubitus - os lung care formeaza scheletulantebratului impreuna cu radiusul.

Diagnostic - determinarea precisa a bolii decare sufera cineva, pe baza examenelor de laborator si a datelor clinice.

Discopatie - artrozadiscului, ce duce la fisurarea lui.

Dorsalgie - Durere de spate, în zona în zonadorsală sau toracică.

Durere - senzatie neplacuta manifestata subdiverse forme (intepatura, arsura, crampa), variabila ca intensitate si durata.

Edem - retentie patologica a unui lichidin tesuturile organismului, mai ales in cel conjunctiv.

Epicondilita - este o inflamaţie a tendoanelorcare se inserează pe epicondilii humerali (humerusul fiind osul braţului care,prin extremitatea sa distală, se află la nivelul cotului) şi este rezultatulunor activităţi sportive de performanţă sau urmarea unor activităţi zilnice.

Entorsa - lezare a ligamentelorarticulatiilor fara deplasarea suprafetelor articulare, provocata de o miscarebrusca a articulatiei.

Extensie - miscarea de indepartare a unuiadintre segmentele constitutive ale unei articulatii fata de celalalt segment.

Falange - oasele care formeaza scheletuldegetelor.

Femur - os lung care formeaza scheletulregiunii cuprinsa intre sold si genunchi.

Fiziologic - functia normala a unui organ.

Flexie - miscare de apropiere a unuia dintresegmentele constitutive ale unei articulatii fata de celalalt segment.

Fractura - ruptura a unui os sau a unuicartilaj tare.

Fractura vertebrala - Leziunile coloaneivertebrale pot varia de la fracturi de ligament relativ ușoare, până lafracturi și dislocări ale vertebrelor osoase și leziuni debilitante ale măduveispinării.

Clasificare:

Tip 1 - Strivire a vertebrelor (prin fracturi de impact cu separare sau plesnire).

Tip 2 - Leziune a elementelor frontale și dorsale datorită tracțiunii (cu rupturăfrontală sau dorsală).

Tip 3 - Leziune a elementelor frontale și dorsale cu rotație (zdrobire, tracțiune curotație sau sfâșiere rotațională).

Gamba - zona a membrului inferior cuprinsaintre genunchi si glezna.

Genurecurvatum - deformatie a genunchiului caracterizata prin posibilitatea de a intindeexagerat in fata gamba, fata de coapsa, formand un unghi deschis in fata.

Gips - material folosit pentru a imobilizaun membru, un segment de membru sau unei articulatii in caz de fractura osoasasau de leziuni osteoarticulare.

Gonalgie – durere in genunchi.

Gonartroza - este un proces normal în procesulde îmbătrânire al cartilajului sau al suprafeţei articulare împreună cudegenerarea meniscului. Osul de sub cartilaj suportă presiune şi mai mare, ceeace cauzează durere şi îngroşarea osului. Cum acest lucru este un proces normalde îmbătrânire al articulaţiei, poate fi accelerat de factori multiplii, bolireumatice, suprasolicitare, leziuni de menisc, deformări ale genunchiului etc.

Hallux valgus (monturi) - adesea descris caun cucui/umflătură proeminentă pe partea laterală a degetului mare. Un montvizibil reprezintă însă mai mult de atât, reflectând de fapt schimbări încadrul osos al părții frontale a piciorului. De fapt, se produce o deformare apoziției și raporturilor osoase prin devierea degetului mare de la picior sprecelelalte degete.

Hematom - colectie de sange intr-un organ sautesut.

Hemoragie - scurgere de sange dintr-un vas.

Herniede disc (lombosciatica) - este o boală reumatismală, una dintre cele mai frecvente si dureroaseafecțiuni ale coloanei vertebrale. Discul intervertebral are o capacitateelastică de absorbtie și de suportabilitate a tensiunilor si este alcătuitdintr-un inel fibros ce are în interior o substanță gelatinoasă. În momentulunei tensiuni excesive, fibrele inelului se pot rupe, iar în cazul tensiunilorrepetitive, discul poate degenera, provocând artroza în articulațiile coloaneiși blocarea lombară.

Hernie inghinala - Hernia inghinală este definită ca iesirea sau protruzia unui organ din cavitatea in carese găsește în mod firesc (cavitate peritoneala), printr-un punct slab sau oruptură în mușchiul subțire ce reprezintă peretele abdomenului.

Humerus - os lung care permite insertia anumerosi muschi, se articuleaza la partea de sus cu omoplatul si in partea dejos cu cubitusul si radiusul; constituie scheletul bratului.

Inflamatie - proces patologic cauzat de unexcitant chimic, fizic si mai ales microbian, manifestat prin durere,temperatura, inrosirea si umflarea locului bolnav.

Imobilizare - procedeu terapeutic de aducere innemiscare a unei parti bolnave sau accidentate ale corpului.

Infarctosos - leziune atesutului osos consecutiva unei obturari a arterei care iriga zona osoasa incauza.

Infectie - proces rezultat din patrunderea sidezvoltarea in organism a unor agenti patogeni.

Infiltratie - introducerea unei substantemedicamentoase la nivelul unui tesut, in vederea resorbtiei de lunga durata.

Kinetoterapie - terapie prin miscare.

Ligament - tesut conjunctiv sub forma unei benzi de culoare alba, usor elastica si foarte rezistenta, care inconjoara articulatiile.

Lombalgie - durere de spate, în zona lombară,cauzată de obicei de sindromul musculo-scheletal, de exemplu afectiuni alevertebrelor lombare și ale tesutului moale ca mușchii, ligamente, nervii șidiscurile intervertebrale.

Lombosciatica - durerea lombara insotita de nevralgia sciatica, traducand suferinta unei radacini a nervului sciatic, multmai rar o atingere a traseului nervos propriu-zis.

Lumbago - criză dureroasă în zona lombară, provocată de iritarea ligamentelor din jurul coloanei.

Luxatie - deplasare permanenta, anormala adoua suprafete articulare, care isi pierd astfel raporturile anatomice normaleuna fata de cealalta.

Luxatia congenitala de sold - este una din malformatiile grave ale membrelor,relativ frecvent intalnita, ce lasa sechele functionale deosebit de importante,greu de tratat si cu mare grad de invaliditate. Pierderea dreptului dedomiciliu al capului femural se face treptat datorita displaziei cotilului sicapului femural. Luxatia propriu-zisa este o consecinta a displaziei si poateapare mai curand sau mai tarziu dupa nastere, datorita unui cotil displazic sia mentinerii coapselor in adductie sau plasarii greutatii corpului pe capulfemural.

Maduvaosoasa - substantamoale, de culoare galbuie sau rosie, aflata in canalul oaselor, care ajuta laformarea sangelui si a tesutului osos.

Medicament - preparat folosit pentru a trata saupreveni o boala sau un traumatism.

Menisc - lama fibrocartilaginoasa interpusaintre doua suprafete articulare pentru a facilita alunecarea lor.

Metatarsalgie - durerea suferită în parteaanterioară a piciorului, ce se poate datora unor cauze multiple, cum ar fi celede origine biomecanică, suprasolicitarea părţii din faţă a piciorului,osteoarticulare, patologii ale spaţiului metatarsian, neurologice cum ar fineuromul lui Morton sau inflamaţii neurologice sau de origine sistematică,vasculară şi metabolică.

Metatarsusvarus (adductus) - este o anomalie a antepiciorului destul de frecvent întâlnită (1/10-1/15nou-născuţi), considerată a fi tot un defect de împachetare. Dacă se examineazăpiciorul se observă că marginea externă, văzută dinspre plantă, este convexădatorită adducţiei antepiciorului şi că există un pliu cutanat medioplantarintern. Deformarea poate avea diverse grade de severitate, de la forme uşoare,flexibile, la cele moderate sau fixate şi până la forme severe, rigide. Eapoate fi accentuată de culcarea în poziţia de decubit ventral.

Mialgielombara - durerelombara acuta, cu aparitie brusca, survenind dupa o miscare gresita siprovocata de un microtraumatism care afecteaza un disc intervertebral. Motricitate - capacitate a activitatiinervoase superioare de a trece rapid de la un proces de excitatie la altul, dela un anumit stereotip dinamic la altul.

Muschi - organ al corpului la toatevertebratele si la majoritatea nevertebratelor, format dintr-un tesut fibros sicarnos care, datorita proprietatilor lui fundamentale, contractibilitatea sielasticitatea, pune in miscare diferite organe si parti ale corpului.

Omoplat - os mare, plat care intra incomponenta scheletului partii posterioare si superioare a toracelui si aarticulatiei umarului.

Orteza - aparat ortopedic care imobilizeazasau sutine un membru sau o parte a corpului.

Ortopedie - este disciplina medicala caretratează afecţiunile congenitale sau dobândite ale aparatului locomotor şi alecoloanei vertebrale (oase, articulaţii, liga­mente, tendoane şi muşchi).

Ortostatism - mentinerea corpului in pozitieverticala.

Os - structura rigida,puternic mineralizata, constituind scheletul omului si vertebratelor avand rolde sustinere si „rezerva” de calciu a organismului (element indispensabil pentru numeroase functii fiziologice).

Osgood Schlatter (Maladia Osgood Schlatter) - patologia boliiOsgood-Schlatter pare o modificare a legăturii dintre tendonul patelar şiapofiza tuberozităţii tibiei, atunci când apare condropatia patelară şi artrozafemuropatelară. Se manifestă de obicei la tinerii care practică activităţisportive ce implică sărituri sau mişcări de extensie repetitivă a genunchiului,ceea ce necesită efort mare, motiv pentru care se numeşte şi genunchiulalergătorului.

Osificare - totalitatea fenomenelor tisulare sibio-chimice ce conduc la formarea, regenerarea si repararea osului.

Osteita - afectiune care consta in inflamarea acuta sau cronica a unui os.

Osteofit - modificare patologica manifestata prin inmultirea anormala a tesutului osos, situata in apropierea unei articulatii vertebrale.

Osteoporoza - stare patologica caracterizata prinscaderea densitatii osoase, determinata de un proces de demineralizare. Se mai numeste si „boala oaselor fragile”.

Osteosinteza - fixarea fragmentelor osoase in urma unei fracturi, cu ajutorul suruburilor, agrafelor sau broselor.

Paralizie - punerea in imposibilitate a unuia sau a mai multor muschi de a-siexercita functia motrica, originea acestia fiind de natura neurologică.

Patologic – anormal.

Pelvis - parte a scheletului situata la bazatrunchiului, formata din oasele coxale si osul sacru.

Peroneu - os lung si subtire al scheletului,situat intre genunchi si glezna, articulat cu tibia si cu metatarsul; impreunaformeaza scheletul gambei.

Piciorequin - deformatie apiciorului, care blocat in hiperextensie, nu poate sa se sprijine decat in varfsi nu sta niciodata pe calcai

Piciorplat (platfus) - malformatie congenitala a piciorului care este lipsit de scobitura talpii.

Pintencalcanean - proeminenţă osoasă ce apare la baza calcaneului spre interior, datorităîntinderii continue şi excesive a fascitei plantare care se calcifiază şiformează un pinten. Se întâlneşte la pacienţii cu picior plat, picior clavus, supraponderali şi la cei care realizează mişcări lente ale piciorului.

Pronatie - miscare aantebratului si a mainii, executata din afara catre interior.

Proteza - aparat medical/ansamblu de piesemedicale care inlocuieste/inlocuiesc articulatii sau membre.

Punctie articulara - manevra medicala prin care se introduce un ac in cavitatea articulara.

Radiografie - fotografierea cu ajutorul razelorX, a imaginii unui corp opac, pe film fotografic.

Radius - os lung care constituie scheletulantebratului, impreuna cu cubitusul.

Recidiva- reaparitia uneiboli.

Rizartroza policelui - artroza localizată la rădăcina unui deget sau a unui membru. Rizartroza degetului apare în mod frecvent la femeile între 40-45 ani și este asociată cu artroza încheieturilor mici ale mâinii, cu posibilitatea de a fi bilaterală.

Rotula - ostriunghiular care constituie partea anterioara a genunchiului si care permite miscarile de flexie-extensie ale articulatiei acestui os triunghiular care constituie partea anterioara a genunchiului si care permite miscarile deflexie-extensie ale articulatiei acestuia.

Ruptura musculara - ruptura a unui muschi, cauzata de un efort intens.

Ruptura tendinoasa - ruptura a unui tendon.

Schelet - totalitatea oaselor care sustin corpul.

Sciatică - inflamaţia nervului sciatic din cauza discului herniat.

Sindromul tunelului carpian - este o neuropatie periferică ce apare acolo unde nervul median este presat în interiorul tunelului carpian, la nivelul încheieturii. Patru tendoane flexoare superficiale ale degetelor și tendonul flexor muscular al policelui trec prin tunel si orice proces care faceca acest spațiu să se umple, cauzează reducerea spațiului și strivirea nervului.

Spasticitatea - se referă la o afectiune asistemului nervos, care se manifestă prin mușchi tensionati și rigizi, cureflexe tendinitice exagerate ce poate afecta mobilitatea sau vorbitul, cauzândînțepenire și afectând mișcarea și alte funcții.

Spondilartroza - artroza avertebrelor şi a articulatiilor. Reumatism cronic neinflamatoriu alvertebrelor şi al articulaţiilor lor.

Spondiloză - artroză aosului vertebral, asociată cu depunerea anormală de calciu.

Spondilită - inflamaţie de cauză autoimună ce afectează coloana.

Supinatie - miscare de rotatia a antebratuluicare apropie mana de axul median al corpului.

Talus - os al piciorului care se articuleaza cu osul calcaiului inferior si cu oasele gambei superioare.

Tendon - tesut fibros cu ajutorul caruia un muschi se prinde de os.

Tibie - os lung, voluminos, situat la fatainterna a gambei, al carei schelet il constituie impreuna cu peroneul.

Traumatism - ansamblul tulburarilor de ordinlocal si general care apar in urma actiunii unui agent extern violent.

Traumatologie - ramura a medicinei care se ocupa custudiul si tratamentul traumatismelor; ramura a chirurgiei care se ocupa cuinlaturarea pe cale chirurgicala a traumatismelor.

Valgus - deplasare spre exterior in raportcu axa corpului.

Varus - deplasare spre interior in raportcu axa corpului.
Operator date personale inregistrat la ANSPDCP sub nr. 34416 - detalii privind protectia datelor personale
Website detinut de SC Med Tehnica SRL - toate drepturile rezervate | creare site: www.websitesdesign.ro
Viziteaza site-ul Orteze-medicale.ro pe ShopMania